Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Петкова не успя да се класира за олимпийските полуфинали на 100 метра бруст

Диана Петкова
Снимка: bgswim

Диана Петкова не успя да се класира за олимпийските полуфинали на 100 метра бруст в дебюта си на форум под петте праплетени кръга. Българката, чиято основна дисциплина в Токио предстои утре - 200 метра съчетано, финишира осма в третата серия на 100 метра бруст с 1:10.61 минути. Личният рекорд на пловдивчанката е 1:08.06 минути.

“Имам доста по-добро време, но мисля, че като за първи старт съм доволна и ще се съсредоточа за по-силната си дисциплина. Мисля, че ще съм по-спокойна, усетих атмосферата, ще успея да се наглася за следващия си старт. Доста съм развълнувана, това ми е първо участие на олимпиада. Очаквах това представяне, защото не се чувствах много добре на бруста, но се надявам това да не ми повлияе за представянето ми на 200 метра съчетано утре. В мерките няма нищо по-различно от другите състезания, дори тук можем да излизаме навън, за разлика от Европейското първенство. Надявам се утре да изплувам добре 200 м съчетано и тогава ще посветя това свое плуване на някого”, каза Петкова пред БНТ веднага след дебютното си участие на олимпийски игри.

Най-бърза в сериите на 100 метра бруст бе южноафриканката Татяна Шьонмакер с 1:04.82 минута, което е нов олимпийски рекорд. Световната рекордьорка и фаворитка за златото в дисциплината Лили Кинг от САЩ направи тактическо плуване и влезе в полуфиналите с трето време - 1:05.55 минута.

Резултатът на Петкова на 100 метра бруст й отреди 34-о място от 43 финиширали състезателки. 

Една от големите изненади в сериите на 100 метра бруст при дамите беше дисквалификацията на европейската шампионка на 50 метра бруст от Будапеща тази година Бенедета Пилато (Италия).



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!