Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

MOVE.BG и организацията "За зелен рестарт" проведоха дискусия за Плана за възстановяване

| обновено на 26.07.21 в 18:16

Гражданската платформа MOVE.BG и организацията "За зелен рестарт" проведоха дискусия, по време на която беше обсъдена финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост.

В кръглата маса участва и вицепремиерът Атанас Пеканов.

Националният план за възстановяване и устойчивост е част от проекта за възстановяването на Европа след пандемията. Според приоритетите в документа, страната ни може да получи до 12 и половина милиарда лева допълнителни европейски средства. Финансирането трябва да следва принципа "Пари срещу реформи" и да подпомогне зеления и дигитален преход на икономиката.

За това вицепремиерът Атанас Пеканов посочи преди дни, че сред сериозните проблеми ще са решенията за регионите с въглищни централи:

"Това е един от трудните въпроси с изключително дългосрочни последици за някои региони в България и решенията, редно е да бъдат взети от демократично избраните ни представители, за да има приемственост. Всичко, което ще се случва в плана, в крайна сметка трябва да се случва в следващите 7 години".

Това е четвъртата версия на плана за възстановяване, като дискусията ще отговори, с какво последната концепция е по-различна, заяви организаторът на форума Саша Безуханова:

"Ние сме доста окуражени от промените, които са направени в плана и сме щастливи, че голяма част от идеите, които в продължение на година в рамките на коалицията за зелен рестарт лансирахме са вътре".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!