Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Тристранния съвет:

Подкрепа за предложенията за актуализацията на бюджета и пенсиите

| обновено на 26.07.21 в 15:10
На извънредното заседание на Тристранния съвет в МС - 26 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Социалните партньори подкрепиха като цяло предлаганите от правителството бюджетни актуализации.

След днешния Тристранен съвет лидерът на КНСБ Пламен Димитров приветства намерението на кабинета бюджетните разходи за тази година да бъдат увеличени с 1,8 милиарда лева:

"Има увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият основните направления, заради които искахме актуализация на бюджета няколко месеца по-рано, а именно: социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса и заетостта, и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването. Този 1,8 милиарда лева, които всъщност дава актуализацията за допълнителни разходи в тези системи, са жизнено важни и наистина всъщност много хора, много организации чакат това да се случи“.

Бизнесът е удовлетворен от предложенията, заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев: 

„Герой на днешния ден е българският бизнес, българският предприемач, защото той успя да осигури, в това тежко, постковидно време, този 1,8 млрд., който любезно данъчната администрация събра".

Министерството на финансите очаква приходите тази година да бъдат два милиарда лева повече от планираните. Предвидена е и актуализация на всички пенсии с увеличаване на коефициента за всяка година осигурителен стаж.

Ако бъде одобрена и от Народното събрание, актуализацията на държавния бюджет ще осигури финансова готовност за реакция при евентуална нова тежка Covid-ситуация, посочи министър Асен Василев:

„Съответно, заложените параметри на растеж, на инфлация са съобразени с такъв сценарий. Плащанията, които са необходими и към бизнеса, и към Здравната система, също са съобразени с такъв сценарий“.

Министър Василев отправи забележки към искани от Здравната каса допълнителни разходи. Тези забележки ще бъдат допълнително обсъдени от ръководството на Касата.

Според предлаганите от служебния кабинет промени, свързани с пенсиите, от 1 октомври средното увеличение за един пенсионер ще бъде 64 лева.  Социалната пенсия от 148,71 лева ще достигне 170 лева. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Също от 1 октомври се предлага пенсионерите над 65-годишна възраст, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да взимат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Мярката ще бъде за 413 600 души, сочат сметките на НОИ.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. тя е 1,2 на сто. Предвижда се увеличението ѝ на 1,35 на сто. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12,5 %.

Проектът предлага устойчивост, коментира финансовият министър Асен Василев.

"Да не застраши финансите на страната, да не трябва да се увеличават данъците, да се впишем изцяло в съществуващата данъчна рамка. Другият въпрос, който беше повдигнат, беше за вдигане на максималния осигурителен праг, а от друга страна за вдигане на тавана на пенсиите.

Тези неща е крайно време да спрат да бъдат командно-административни, а да бъдат вързани към реалната икономика.

Спрямо средната заплата най-нормалното нещо е максималният осигурителен праг да се вдига с темповете, с които се вдига средната заплата", каза Асен Василев.

В актуализацията на държавния бюджет са предвидени и допълнителни средства за социални помощи, здравеопазване и мерки за подпомагане на бизнеса. Залага се 2 милиарда повече приход и допълнителни разходи от 1,8 милиарда лева. Дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто.

По отношение на предлаганата актуализация на бюджета финансовият министър Асен Василев отбеляза:

„Тази актуализация е направена при допускане за тежка Covid криза, подобно на това, което имахме миналата година ноември и декември. Съответно заложените параметри на растеж, на инфлация са съобразени с такъв сценарий. Плащанията, които са необходими и към бизнеса, и към здравната система също са съобразени с такъв сценарий“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени