Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще получи ли земеделието достатъчно по националния План за възстановяване

Снимка: БГНЕС

Имаме реален шанс да надградим напоителните системи с европейски средства, но в рамките на следващия период за обща селскостопанска политика, където има възможност за 80-100% съфинансиране от ЕС за подобряване и изграждане на напоителните системи. Това каза пред БНР заместник-министърът на земеделието Георги Събев, след като във финалната версия на националния ни План за възстановяване и устойчивост отпадна проектът за рехабилитация на напоителната инфраструктура на стойност 847 милиона лева. На мястото на проекта за напояване в Плана за възстановяване е предвиден фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство.

Има механизми, по които може да се ползва европейско финансиране, увери Събев и даде пример с 24 обекта, собственост на „Напоителни системи“, за които има 107 милиона лева одобрено финансиране, но през други механизми. 

Георги Събев   Снимка: Борислава Борисова

Подкрепа за напояване в България трябва да има, от наша страна няма никакво съмнение, че напояването трябва да бъде български приоритет, подчерта Събев в предаването „Преди всички“.

„През последното десетилетие в това държавно дружество се случиха неприятни неща, които не се знаят само у нас, този информация се знае и от Брюксел“, коментира той.

Според вицепремиера Атанас Пеканов проектът за напояването не е отговарял на стандартите и изискванията на Брюксел и не е бил защитен експертно.

Гръцкият план включва механизъм за подобряване на напояването, като се предвижда да се ползват 200 милиона евро европейско финансиране, 25%, останалите средства са частна инвестиция, поясни Георги Събев.

Симеон Караколев  Снимка: НОКА

Това е поредното европейско късогледство. Това, което виждаме, е едно сто и няколкомилионно нищо. Този план, в този му размер е категорично неприемлив за земеделския бранш в България“, заяви пред БНР Симеон Караколев от Националната организация на овцевъдите и козевъдите (НОКА).

„България не страда от напояване. Българското селско стопанство страда от много други неща.“

Големият проблем е, че предвидените преди време 850 милиона изведнъж се стопиха на 250 милиона, посочи Албена Симеонова, биопроизводител и народен представител в новото Народно събрание.

„Ние питаме къде останаха останалите средства, за нас е изключително важно те да отидат в българското село“, подчерта тя.

МЗХГ застава зад проекта. Окончателното разпределение на парите е дело на централизирано звено, поясни заместник-министърът.

Албена Симеонова  Снимка: БНР

Симеонова съобщи, че търсят спешна среща с вицепремиера Атанас Пеканов утре.

„Напоителни системи“ са стара, архаична структура. Ние настояваме, заедно със земеделското министерство, за среща с министър Пеканов.“

Искаме си обратно парите за селско стопанство“, декларира още тя.

По думите на Албена Симеонова всички фермери са много силно засегнати.

Само България и Нидерландия все още не са представили своите национални планове, като Нидерландия дори се е отказала да участва в този механизъм, стана ясно от думите на Георги Събев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна