Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев и президентът на Австрия обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

| обновено на 26.07.21 в 18:14
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Евроинтеграцията на Западните Балкани е била една от темите, които са обсъдили днес в Залцбург президентът на Австрия Александър ван дер Белен и президентът Румен Радев, става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния ни глава.
За Република Северна Македония Румен Радев е заявил, че България очаква ясна политическа воля за прилагане на Договора за приятелство и добросъседство. "Въпреки че в Скопие твърдят, че покриват критериите за присъединяване, все още ставаме свидетели на системно нарушение на правата на гражданите на Република Северна Македония с български произход и тяхната дискриминация, все още съществува език на омразата към България в учебниците и в публичното пространство.
Напредъкът и решаването на тези въпроси зависят изключително от политиките на РСМ, с която България многократно е изразявала готовност да води конструктивен и открит диалог. Това е начинът да се създаде климат на доверие и да се постигнат конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в ЕС", е заявил Румен Радев.
В града на Моцарт двамата президенти и съпругите им ще посетят премиерата на операта „Дон Жуан“ в рамките на Залцбургския музикален фестивал - едно от най-значимите събития в Европа, посветено на операта, класическата музика и театъра.

Миналата година фестивалът отбеляза век от първото си издание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени