Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай обвини САЩ за застоя на двустранните отношения

В понеделник Китай укори САЩ за положението на застой в двустранните връзки, обвинявайки Вашингтон в създаване на "въображаем враг" и задавайки по този начин тон за конфронтация по време на започналата среща между китайския зам.-външен министър Се Фън със заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, съобщава Ройтерс.

Шърман, вторият по ранг най-висш американски дипломат, пристигна в неделя за преговори лице в лице севернокитайския град Тиендзин на фона на влошените отношения между двете най-големи икономики в света.

"Отношенията между САЩ и Китай са в застой и са изправени пред сериозни затруднения", заяви заместник-външният министър Се Фън по време на срещата, цитиран от китайската държавна телевизия.

"Съединените щати искат да възродят чувството за национална цел, като определят Китай като "въображаем враг"., допълни той.

Уенди Шърман, чието посещение в Китай беше добавено в последния момент към нейния азиатски маршрут, включващ визити в Япония, Южна Корея и Монголия, трябваше да се срещне по-късно в понеделник с външния министър Ван И, висш член на китайския кабинет.

В събота Ван И предупреди, че Китай няма да приеме САЩ да заемат "по-висша" позиция в двустранните отношения, като това изказване стана ден, след като Пекин обяви санкции срещу бившия американски министър на търговията Уилбър Рос ио още шест други лица.

Висши американски служители очертаха очакваната позиция на Шърман по време на преговорите, заявявайки, че САЩ приветстват конкуренцията с Пекин, но ще настояват за равни условия и "предпазни прегради", за да се избегнат конфликти.

Правителството и законодателите на САЩ критикуват политиката на Китай в Хонконг и Синцзян, като през този месец американският Сенат прие законопроект за забрана на вноса от региона на китайския далечен запад, позовавайки се на опасеният за принудителен труд.

Миналата сряда говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че Шърман ще пътува до Китай "от позиция на силата".

Срещата в понеделник се проведе на фона на влошените отношения между Пекин и Вашингтон, които се задълбочиха през месеците след първоначалната дипломатическа среща през март в Анкоридж, първата при управлението на американския президент Джо Байдън.

Преговорите в понеделник се проведоха на фона на строги китайски противоепидемични мерки за Covid-19, което означава, че чуждестранните официални представители се срещнаха с китайски си колеги извън столицата Пекин.

Чуждестранните медии бяха държани на разстояние от хотела, където се провеждаха разговорите, докато на китайските медии беше разрешен достъп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!