Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от арт школа в Плевен получиха покана за участие в 6-тия Световен арт фестивал във Вашингтон

Художничката Майя Ананиева
Снимка: Латинка Светозарова

На изключително постижение на малки талантливи деца се радват в Плевен. Две деца от школа „Колорит“ и техният арт-педагог - художничката Майя Ананиева получиха покана за участие в 6-тия Световен арт фестивал във Вашингтон - САЩ.

5 годишният Александър Цветанов се включи за първи път в занимания в известната школа „Колорит“ с ръководител художничката Майя Ананиева.

Той разказа как се рисуват мидички:

"Първо топиш боя и го изливаш в салфетката, топиш във водата, взимаш и го рисуваш".

"Мидичките се намират в морето, океаните. Моите мидички са в розово, преляла съм синьо, зелено и червено. Имам синя мидичка", допълни 9 годишната Алекса.

Евгени разказа, че рисува космос:

"Вълнува ме космоса, защото има планети, ракети".

Оказа се, че Евгени освен талант има и голямо сърце. По време на Covid-кризата заедно със своето братче - Антоний са дарили своите спестени пари на плевенската болница:

"След рождения ми ден събрахме много пари и решихме да дарим парите си за болницата".

В света на красивото ги въвежда художничката Майя Ананиева. Един от най-добрите арт-педагози. Доказателство за това са многото награди от целия свят, последните са от Световната арт олимпиада, провела се в САЩ, последвала и специална покана за участие във Вашингтон.

"Аз много се зарадвах, че моя ученик е инициатор. Първото дете в Плевен, което заедно със своя брат дари личните си средства, за да помогне в този труден момент, когато Covid-кризата ни беше сковала и завладяла. Техните родители се вдъхновиха от техния пример и купиха хладилник за Covid-отделениeто за децата", каза за БНР Майя Ананиева.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна