Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Промяната, която очаква част от народа, не се вижда

Заради липсата на стабилна управляваща коалиция ще се стигне и до трети парламентарни избори скоро

Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

"Промяната, която очаква част от народа, не се вижда". Това заяви пред БНР Симеон Дянков, бивш финансов министър и обясни причината за тази своя констатация:

"Нови партии дойдоха с претенции за нов модел на управление, а започват да работят с партии на статуквото, за да организират евентуален нов кабинет. От друга страна - за новия кабинет се предлагат министри, които са вече действащи или действали в предишни правителства".

Според Дянков от "Има такъв народ" не трябва да разговарят с всяка партия по отделно, а да заявят приоритетите си и да призоват да ги подкрепят:

"Реално такива приоритети няма, а се говори с партиите явно за поддръжка и за подкрепа. В този смисъл - промяна няма!".

Той прогнозира, че заради липсата на стабилна управляваща коалиция ще се стигне и до трети парламентарни избори скоро:

"Още повече, че не се виждат стабилни приоритети, които са  много важни за създаване на такава коалиция".

Дянков подчерта, че икономическата и финансова стабилност на страна е "в добри ръце" с министри като Кирил Петков и Асен Василев:

"Защо да не продължи това още известно време, за да има смислен кабинет със смислени приоритети".

Подкрепа за предложенията за актуализацията на бюджета и пенсиите

"Актуализацията на бюджета е една чисто счетоводна операция. Има по-големи приходи, повече пари влизат в бюджета, отколкото са били предвидени, те трябва по някакъв начин да се разпределят в Бюджетния закон. В известен смисъл това е необходимо, за да се узаконят тези нови разходи. Но и в двете посоки се руши моделът и на пенсионно, и на здравно осигуряване". 

По думите на финансовия министър в кабинета "Борисов 1" приходите тази година са по-добри от "вкараните в предишния бюджет", но това не е заради внезапни силни приходи, а защото финансовият министър от последното правителство на ГЕРБ нарочно е бил снижил приходите, за да може при евентуално ново тяхно правителство отново да се харчи по усмотрение на кабинета, а не на парламента:

"Тези приходи реално сами щяха да си дойдат. Добре е да има актуализация, за да могат да се харчат тази година".

Бившият министър в правителството на ГЕРБ коментира, че партията сега е в кръгова отбрана и препоръча да бъдат обновени кадрите в икономиката и финансите и да предложат нови насоки:

"Да кажат: да бяхме на власт дълго време, но ще се реорганизираме и ето ги нашите нови насоки. Това идва със смяна на персонала. Същите хора не могат да обясняват, че примерно електронното правителство е нещо, което трябва да се направи, ако си бил 12 години на власт и не си го направил. Та, ще има един период на пречистване".

Интервюто на Снежана Иванова със Симеон Дянков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!