Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До пет учебни дни за ученически пътувания

Снимка: БГНЕС

От следващата учебна година за ученически пътувания ще могат да се използват до пет учебни дни, съобщават от Министерство на образованието. Правилото важи за всички класове.

Общо пет наредби за средното образование са предложени за обществено обсъждане днес.

Освен броя дни за зелено училище, от предстоящата учебна година задължителни ще бъдат пет учебни дни за проектни и творчески дейности на учениците от 1-ви до 3-ти клас. Ползването им може да е последователно, в рамките на една седмица или да се използват на части.

Петте дни ще са част от 32-те учебни седмици в началното образование.

Друга наредба предвижда броя точки при тестовете от националното външно оценяване в края на 4-ти, 7-ми и 10-ти клас.

Промяна ще има при кандидатстването след 8-ми клас. Вече няма да е нужда хартиена служебна бележка. Резултатите от външно оценяване, олимпиади и състезания ще се въвеждат електронно.

Друга промяна ще даде право на директорите да променят утвърденото разписание на часовете, но без да нарушават общия им седмичен брой.

По отношение на учителите, атестирането им също ще стане електронно.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.