Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов маршрут привлича все повече туристи в района на Плевен

Димитър Петров
Снимка: Латинка Светозарова

Парк „Кайлъка“ е защитена местност с неповторима природа, който дава възможност за приятна разходка. Един нов маршрут привлича все повече туристи. Той започва от панорама „Плевенска епопея“ .

Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Димитър Петров е запален турист, любител на природата и от години се грижи със свои приятели за възможността все повече хора да са сред природата. Така се стига до възстановяването на интересен маршрут, достъпен за всички:

„Това е нещо, което е моя идея и на мои приятели от доста време. Този маршрут е съществувал в миналото. Трябва да се върнем малко по-назад във времето, когато в каньона на река Чернелка е имало хижа. Тази хижа се е наричала „Капчука“, но поради ред причини 2008 или 2009 е продадена от туристическото дружество. Там база няма. В момента тя е нещо като частна вила и последните 10-15 години този маршрут изобщо не се използва“, каза за БНР Димитър Петров.

Той съобщи, че е извършено разчистване на маршрута от паднали клони, дървета, храсти след получено разрешително от Регионалната инспекция по околната среда и водите, тъй като долината на река Чернелка е природна забележителност и дейностите трябва да бъдат съгласувани и регламентирани какво може да се извършва и какво не.

Тази пролет маршрутът беше маркиран с лентова маркировка, боя  - две бели ивици по средата синя. Допълнително в началото на лятото монтирахме и указателни табели, които са разположени  на по-важните кръстовища, през които се движи този маршрут. Неговата продължителност е около 11 километра. Движи се основно по съществуващи в миналото горски, полски пътища. Тръгва от паркинга зад панорама „Плевенска епопея“, минава през вилната зона, която е мъртвата долина, след което преминава през село Къшин, от там влиза в една дъбова гора, след което отива  през така наречения римски път до долината река Чернелка“.

По думите му маршрутът не е труден за изкачване и е подходящ и за велотуризъм. Разстоянието се преминава за около три часа и половина.

„Най-красивите гледки са в района на Скалния венец, когато човек застане на ръба на скалите и когато целият каньон е буквално в краката“, допълни Петров.

Според него друга хубава гледка по пътеката е преходът през дъбовата гора. 

Димитър Петров, който е председател на Сдружение „Приятели в приключенията“ предлага и друга възможност - разходка в парк „Кайлъка“ с неповторими гледки. Предимството е, че е близо до град Плевен. 

Пътеката, която направихме стъпва върху съществуващи или съществували някога пътища. С оглед на това, че от крепостта е имало вилна зона, но тя постепенно е била запусната и пътищата там изобщо не съществуват. Разчистването беше много сериозно, което трябваше да направим . Въпреки това този първи етап го направихме,  маркирахме пътеката, сложихме пак указателни табелки и вторият етап беше от Попската скала до хижа „Среброструй".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени