Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

4
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет
Снимка: Посолство на Швейцария

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото това е третият път, в който се опитваме да го организираме. Заради ситуацията с Covid ни се наложи да го анулираме два пъти. Първоначално той беше замислен да се проведе през месец март 2020 по случай 50-годишнината на франкофонията. После решихме да го организираме през март 2021 и си казахме, че това ще бъде повод да го обвържем със 100-годишнината на Националната музикална академия. За съжаление пак не се получи заради наложените санитарни правила. Но аз не се отказах и смятам, че намерихме най-подходящия момент за този концерт, защото сме даже по-близо до историческата дата на 100-годишнината на Националната музикална академия и в същото време – до нашия национален празник на Швейцария 1 август!“ – сподели посланичката на Швейцария Нейно превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен.

Н.Пр. Мюриел Берсе Коен (вляво) и Валерия Христова
Програмата на концерта включваше две творби от Швейцарски композитори и от двама български автори. Емил Джордж Атанасов, Инес Симеонова изпълниха за първи път в България Пиеса за цугтромбон и пиано от Александър Мастранджело, а Гергана Несторова представи за втори път Квадрига от Маргрит Цимерман. Българските произведения прозвучаха в изпълнение на: Николай Желязков – Пет импресии от Марин Големинов, а Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов предложиха Клавирен квартет от Любомир Пипков.

Документален запис от концерта можете да слушате в предаването „Метроном“ на 29 юли от 19.30 по програма „Христо Ботев“. В звуковите файлове може да чуете интервютата с Гергана Несторова и Нейно превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен. Благодарности на Снежина Здравкова за превода от френски език.


Снимките са предоставени от посолството на Швейцария
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия