Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенският екомузей показва животински видове от поречието на Дунав

Екомузей Русе
Снимка: БГНЕС

Русенският екомузей е единственото място в България, където е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата. Там се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки.

Огромни есетри, сомове, шарани, хищна шука, десетки каракуди и толстолоби посрещат гостите на аквариума в екомузея на Русе.

„Обикновеният човек счита, че рибите са видове, които са поредната храна - това, което се сервира някъде в някое заведение. Да, те са това, но имат собствен живот така, както ние си имаме. Важни са, защото през определените етапи дори от пречистването на една вода, която ние консумираме в Дунав, те участват в този процес“, каза за БНР екологът Красимир Киров от Русенския екомузей.

По думите му рибите в аквариумите боледуват предимно заради грешки на хората в грижите, които те полагат за тях. Той коментира, че рибите боледуват от стреса, който преживяват при транспортирането от едно място на друго.

„Трудоемко е, това иска ежедневни грижи, включително за тези риби, които са в карантинните съдове, защото, когато дойдат от транспорт, когато някой ни е подарил или ние сме ги закупили от някъде, от някой край на Русенска област, искат ежедневни грижи. Този транспорт, дори промяната на няколко градуса в температурата на водата, в която се транспортират и тази, в която ще ги поставиш, предизвикват шок и много често в резултат на този термичен шок се активират някои болести“, допълни Киров за предаването "Закуска  на тревата".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!