Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Будапеща заради шпионския софтуер "Пегас"

Унгарската прокуратура започна разследване по множество жалби, получени след разкриването на информацията, свързана с "Пегас"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около хиляда души протестираха в Будапеща заради твърденията, че правителството е използвало шпионския софтуер "Пегас" за незаконно следене на публични фигури, предаде Ройтерс. Недоволните преминаха по улиците на града до централата на управляващата партия "Фидес", като някои от тях скандираха "Виктатор" - игра на думи с името на премиера Виктор Орбан.

Шествието на протестиращите тръгна от музея "Дом на терора" в столицата Будапеща, който почита жертвите на нацизма и комунизма, и продължи до централата на "Фидес".

Правителството не е коментирало аферата "Пегас", освен че каза, че събирането на разузнавателни данни в Унгария се е извършвало законно.

По-рано този месец международни медии и правозащитни организации излязоха с разкрития, че програмата, разработена от израелска компания, е използвана за хакване и опити за проникване в смартфоните на публични фигури в различни държави. Унгария е една от малкото засегнати страни в Европа.

По-рано унгарска медия, която е партньор в разследването, съобщи, че набелязаните за проследяване в Унгария включват журналисти, бизнесмени, адвокати и хора, критични към правителството. Прокурори в  страната започнаха разследване по множеството жалби във връзка с разкритията. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени