Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ призоваха президента на Тунис да зачита демокрацията и човешките права

Антъни Блинкън, Държавен секретар на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е призовал в  разговор по телефона президента на Тунис Каис Сайед да зачита демокрацията и да спазва човешките права.

Световните агенции припомнят, че Сайед уволни премиера Хашем Мишиши и заповяда на парламента да се разпусне за 30 дни. След това държавният глава въведе комендантски час, забрани пътуванията между населените места и затвори публичните институции и неправителствените организации за поне два дни.

Причина за събитията в Тунис - страната, от която преди 10 години започна серията от революции в арабския свят, т.нар. "Арабска пролет" -  са протестите, предизвикани от засилващата се икономическа криза и проблемите с пандемията от Covid-19.

При демонстрациите миналата седмица в  столицата Тунис и в много други градове се стигна и до сблъсъци между армията и привърженици на управляващата ислямистка партия "Еннахда".

Междувременно президентът Каис Сайед отговори на критиците си, които го обвиниха, че извършва държавен преврат като заяви, че те трябва - цитирам - да прегледат уроците си за конституцията. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!