Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на БВП на Южна Корея с 5,9% през второто тримесечие

Южнокорейската икономика нарасна през второто тримесечие с най-силно годишно темпо от десетилетие насам благодарение на скок в частното потребление, но увеличаването на случаите на Covid-19 в страната поставят под съмнение представянето на растежа през останалата част на 2021 г.

Според данни на Централната банка на Южна Корея (Bank of Korea) БВП на азиатска държава нарасна през второто тримесечие с 0,7% спрямо първите три месеца на годината, която отбеляза експанзия от 1,7 на сто.

Спрямо година по-рано БВП на Южна Корея пък се увеличи с 5,9%, отбелязвайки най-силен растеж от едно десетилетие и след доста по-слабо повишение с 1,9% през първото тримесечие.

Основна причина за рязкото ускоряване на растежа е ниската сравнителна база през второто тримесечие на 2020 г., когато азиатска държава беше ударена от първата вълна на коронавирусната пандемия. Подкрепа на силната икономическа експанзия през второто тримесечие на тази година обаче оказа и силното нарастване на износа и вноса, тъй като големите южнокорейския търговски партньори продължиха да отварят своите икономики.

"Частното потребление и държавните разходи се увеличиха допълнително, докато инвестициите в строителство и експорта отбелязаха спад. Производството и износът на автомобили също спадна значително поради недостига на електронни чипове", коментира данните Bank of Korea.

Наред с частното потребление, увеличените разходи на правителството също стимулираха икономическия растеж през второто тримесечие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна