Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Скулпторът Иван Русев: Моята музика е музиката на камъка

Природата е по-силна от изкуството, казва създателят на Арт център Илинденци

Иван Русев
Снимка: БГНЕС

Самобитен, оригинален, мащабен, вдъхновяващ, откриващ и създаващ нови пространства. Такъв е скулпторът Иван Русев, създател на Арт център Илинденци - скулптурен парк, своеобразна духовна връзка между природата и майстора, между човешкия дух и бога. Мястото е недалеч от Мелник, в пиринското село Илинденци.

Всичко това, което се случва в Арт център Илинденци, дължим на заобикалящите ни природни дадености, изключително природно явление, казва Иван Русев в предаването „Сценична треска“. Той е убеден, че в Илинденци създават изкуство с симбиоза с природата, „без всякаква агресия“.

Снимка: БГНЕС

Всички проекти, които се реализират там, Русев определя като път към природата. Скулптурните произведения в парка са подчинени на тази природа, те са във връзка с нея, подчертава той. „Там природата е по-силна от изкуството.“

„Желанието ни е с изкуство да привлечем хората да видят този край“, споделя Иван Русев пред БНР.

Снимка: kmeta.bg

Днес в скулптурния парк вече има произведения на автори от над 20 страни, които се събират за традиционен вече симпозиум, творят, а произведенията им оставят на място, „абсолютно свързани с терена“, отбелязва Иван Русев.

Така създали каменен амфитеатър със сцена, на която всяка година нещо се случва.

„Това функционира не като скулптура за съзерцание, а като средище, място и неговото разположение спрямо природата е в най-красивата част, най-красивата гледка от нашия скулптурен хълм.“

Снимка: Арт център Илинденци

Моята музика е музиката на камъка. Когато творя, съвсем прозаично ще ви кажа, че слагам моите слушалки и слушам Радио „Хоризонт“, моята станция е тази. Вашата музика е и моя музика, когато създавам произведения, в съвсем буквален смисъл на думата“, описва своя творчески делник Русев.

Край Илинденци се намира най-голямата мраморна кариера на Балканите. Когато решил да прави парка, Русев трябвало да откупи общински терен. В трудни за изкуството години – през 1998 г., създали фондация.

Снимка: БГНЕС

Мраморният град на Илинденци е проектът, с който Иван Русев започнал инициативата си през далечната 1992 г. „Това беше проектът, който представих на местните хора.“ Изграждането му обаче започнало чак през 2005 година.

„Като замисъл е сред един каменен лабиринт от галерийни открити помещения да се разполагат други произведения в трайни материали.“

В лабиринта, на едно от средните нива на обширния мраморен град, се появява и т. нар. река на 60 милиона години, друг проект на скулптора. Датирането на природния феномен станало с помощта на учени от БАН.

„Заедно с пернишките миньори разкрихме част от коритото на тази река и това стана едно изключително въздействащо място.“

Снимка: БГНЕС

Голямата роля на изкуството е в това винаги да показва други пътища извън утвърдените, познати пътеки, смята Русев.

Скулпторът Иван Русев има творби в София, Пловдив, Бургас, Шумен, Сандански у нас и в Япония, Корея, Мексико, Германия, Словакия, Белгия, Индия зад граница.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.