Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назначени са експертизи за установяване на причините за смъртта на животните

Досъдебно производство за смъртта на осем безстопанствени кучета

Прокуратурата в Смолян: Кучетата са били докарани от ромската махала в Девин

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура в Смолян наблюдава досъдебно производство за смъртта на осем безстопанствени кучета в района на връх Перелик.
То е за проявена жестокост към гръбначни животни, причинена по особено мъчителен начин и чрез използване на средства, опасни за хора и животни- престъпление по чл. 325 ал 2, т.2 във връзка с алинея 1. от Наказателния кодекс.

Вече е установено, че кучетата са докарани от ромската махала в Девин, местността "Забрава" и вече са назначени експертизи за установяване на причините за смъртта на животните. Това съобщиха за "Хоризонт" от прокуратурата в Смолян

"Това е зловеща история във фаза досъдебно производство - убийство на бездомни кучета", каза в "Преди всички" Марияна Неделева, администратор на групата в социалната мрежа - " Сърцати зоодоброволци - Смолян":

"8 животни са били избити по особено жесток начин. Останалите 15 майки с бебета и прибрани са прибрани от хората на община Смолян, в кастрациония център. Има и осиновени животинки и от приют в Стара Загора.

Направихме предложение да се извикат селските кметове, областният управител да ги извика - нека преброят животните си по населените места, да чипират животните си, всичко идва от безхаберието на хората. Проблемът тръгва от собствениците на домашни любимци - трябва да има чипиране, кастрация, паспорти, данъци и контрол - иначе няма да стане", каза още Неделева.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!