Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достъпно е приложение за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите

Снимка: Радио ВИДИН

Вече е достъпно приложение за подаване на сигнали от граждани относно съмнения за незаконни дейности в горите. То е zashtiti.gorata.bg

„Безусловно вярвам, че всички политики, политици, всичко, което се случва в държавата следва нагласите  - обществените и желанията на всички нас - на хората и на обществото. Ако ние като общество развием до такава степен нетърпимост към престъпленията, към неморалните действия в горите, към прекомерните сечи, убеден съм, че рано или късно всички политики и всички закони и методи за ефективен контрол, те ще последват това общество “, каза за БНР Никола Рахнев от „Защити гората“.

По думите му „Защити гората“ представлява лесно решение, с което всеки човек с мобилен телефон в ръка се превръща в единица, която може да контролира всичко случващо се в горите в България.

„Например виждате някъде сеч, описали сме коя сеч е законна и коя е незаконна,  има много лесни белези, по които може да се разпознае, можете да ги видите на zashtiti.gorata.bg. Снимате с телефона си, подавате сигнал, ако имате съмнения за такива. Този сигнал отива директно в Изпълнителната агенция по горите. Разглежда се в много кратки срокове и получавате отговор, който се публикува на страницата и по този начин и в приложението, и всеки човек може да види всички сигнали“, допълни в предаването „Закуска на тревата“ Рахнев.

Приложението е създадено съвместно с Изпълнителната агенция по горите и организацията Гората.бг.

„Всички сигнали се проверяват от Изпълнителната агенция по горите, която има изградена система за контрол, която е и законово регламентирана“.

Повче можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна