Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: По-сложното ще дойде, когато новото правителство започне работа

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

"Вероятно ще се стигне до успешен финал на преговорите за бъдещо правителство. По-сложното ще се случва след това, защото под натиска на общественото очакване, че трябва да бъде съставен кабинет, очевидно партиите са готови да правят компромиси. След като този кабинет започне да действа, тогава ще дойде по-сложното". Такъв коментар направи в интервю пред БНР политологът Страхил Делийски.

Той подчерта, че няма яснота какво е в основата на преговорите, които се водят, по какъв начин се търси сближаване на позициите.

"Очевидно дълго време ще имаме фрагментирана структура на политическото представителство, която изисква висока коалиционна култура. Това предполага, че този и следващият кабинет ще бъдат на минималния компромис, отколкото на големите реформи. ... За един временен период могат да се свършат дадени неща" 

Според политолога реинстуционализацията на политическия процес и на управлението може да е обединяваща задача:

"Това означава институциите да заработят така, както се очаква да работят. Дори и само това да свърши едно правителство, няма да бъде малко. Тази задача може да легитимира едно такова пъстро мнозинство. Тръгне ли се в по-дълбоко реформиране на дадени сектори, тогава различията ще излязат наяве и ще бъде много трудно".

Делийски допусна министри от служебното правителство да влязат и в новия кабинет.

Интервюто на Диана Янкулова със Страхил Делийски в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени