Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Бакалова стана кръстница на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий"

| обновено на 27.07.21 в 14:14

С тържествена церемония в Пункта за базиране във Варна, беше издигнат военноморския флаг на военния научноизследователски кораб, който беше именуван "Св.св. Кирил и Методий". Корабът е собственост на консорциума "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб ,с участието на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров", Софийския университет и Български антарктически институт. 

Този кораб е реализация на мечтите на поколение български учени, мечтите да имат възможността да изследват тайните на Световния океан и континента Антарктида. Той също така е свидетелство за техните амбиции и капацитет, за адекватно присъствие сред колегите им от водещите морски държави. То е и доказателство за възможността за развитието на българската наука на базата на успешна колаборация между различни образователни и научноизследователски институции. Той е и заявка за развитие на способностите на България като Морска държава, каза в словото си началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. двн кап. I ранг Боян Медникаров.

Актрисата Мария Бакалова стана кръстница на плавателния съд. Тя каза, че за нея е огромна чест, че участва в ритуала.

На церемонията присъстваха проф. Христо Пимпирев, акад. Ревалски - председател на БАН, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Даниела Стойнова с репортаж от събитието:




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени