Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектки с розов балон между блоковете канят въображението за полет

В София инсталацията провокира на 8 и 9 юли, скоро и в други градове

Снимка: „Парашут“

Междублоковото пространство може да е място и за мечти, и за романтика.
В това могат да бъдат убедени само артисти по душа и призвание.

Точно такива са архитектките Десислава Петкова и Силвия Чернева, които измислят и реализират проекта „Парашут“.

Описват своята намеса в градска среда на София така:

„Голям розов балон се появява между блоковете сякаш от нищото. Танцува нежно с вятъра, отваря уста и ни подканва да влезем. Веднъж попаднали вътре, откриваме, че всяко наше движение променя мястото ни. Озоваваме се в корема на кит, в цепелин, летящ високо в небето, в подводница на 20 000 метра дълбочина. Всичко е възможно и истинско - ние сме едновременно и тук, и там.“

Свидетели на събитието са станали жители на кв. „Гео Милев“.

„Розовият балон стоеше в съзнанието ми като едно малко голямо вълшебство, които да поставям на различни места в градската среда“, сподели пред Радио София Десислава Петкова. Според нея инсталацията има сетивно-визуални качества, които „те подканват да се замечтаеш“.

Балонът предстои да продължи провокациите на сетива и асоциации и в други български градове. Засега се знае, че ща присъства на фестивал в Бургас през септември.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Десислава Петкова.


  • Десислава Петкова завършва „Архитектура“ в Академията по изящни изкуства във Виена и специализира с магистратура в Католическия университет Льовен, Белгия, с фокус върху градска среда, градска култура и градоустройство.
  • Силвия Чернева е архитектка и хореографка. Завършва бакалавър по архитектура в Кеймбридж и магистър по „Съвременен танц“ в Лондонския университет по съвременен танц.

Десислава е автор на градската намеса, а Силвия заснема кратки видео миниатюри, провокирани от причудливостта на балона.

Видео миниатюрите са достъпни чрез QR код, разположен на „Площадка“. Това е новият виртуален скулптурен парк на галерия „Галерия“ и се намира на ул. „Елисавета Багряна“, срещу Агенцията по вписванията.

Снимките за от проект "Парашут".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна