Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сътрудничество в сферата на културата между София и Подгорица

Велислав Минеков
Снимка: БГНЕС

България и Черна гора ще работят заедно по проекти в областта на културата. София и Подгорица ще си сътрудничат и при опазване на нематериалното културно наследство, стана ясно от разговорите на министъра на културата проф. Велислав Минеков с министъра на образованието и културата на Черна гора Весна Братич.

Програмата ще даде възможност за широк културен обмен между България и Черна гора, посочи професор Велислав Минеков.

„Възможности за програми за обучение на специалисти, конкретно говорихме за обучение на специалисти, които са в областта на недвижимото културно наследство“.

Подписаната програма е за периода 2021-2023 година, допълни министърът на образованието, науката, културата и спорта на Черна гора Весна Братич.

„Чрез редица активности, предвидени в програмата ще се работи за активизиране на сътрудничеството в областта на музиката, театъра, изобразителното изкуство и различните дейности от аудиовизуалния сектор, както и в областта на книгоиздаването чрез подкрепа на превеждането на съвременна литература“, посочи Весна Братич.

Програмата ще позволи София и Подгорица да си сътрудничат при съхраняването на недвижимото културно наследство и в подкрепата на творческата индустрия.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.