Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КНСБ предлага увеличение на максималния осигурителен доход на 3600 лв. от 1 октомври

Снимка: БГНЕС

От КНСБ предлагат служебното правителство да включи в проекта за бюджетни промени увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3600 лева от 1-ви октомври тази година.

Друго искане на синдиката е мярката за подкрепа на заетостта "60 на 40" да бъде трансформирана в "75 на 100" за времето, когато предприятия са принудени да не работят заради пандемията Covid-19.

От КНСБ припомнят, че по отношение на финансирането на мерките за подкрепа на заетостта, а именно "60 на 40" и '80 на 20", страната ни винаги има възможност да поиска допълнителни средства по механизма SURE ("Подкрепа при извънредни ситуации за намаляване на рисковете от безработица"), откъдето до момента е получила едва 511 милиона евро.

Това са едва 0,55 на сто от общата сума за над 93 млрд. евро, която Европейската комисия разпредели по този механизъм.

С получените пари у нас са подпомогнали най-малък процент от заетите спрямо останалите страни членки на ЕС.

От КНСБ са категорични, че тук става въпрос за пропуснати ползи в значителен размер, тъй като заемите по този инструмент не се калкулират в салдото по държавния бюджет, което означава, че те няма да влошат предварително заложения дефицит и биха улеснили целия процес по предстоящата актуализация.

Това е заем за покриване на краткосрочни мерки за запазване на заетостта, който е изключително изгоден заради дългосрочния си характер на връщане и ниските лихви.

Страни със сходно икономическо развитие и население като България са се възползвали много повече от тези средства, като например Румъния е получила 4 млрд. евро или осем пъти повече от нашата страна.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.