Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министрите на икономиката и финансите имат готов екип, който би влязъл в управлението

| обновено на 27.07.21 в 19:02
Кирил Петков и Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Министрите на икономиката и финансите имат готов екип, който би влязъл в управлението, но това е само възможност, обяви министър Кирил Петков. Той за пореден път заяви, че няма ново предложение за министерски пост след първия отказ, който даде на "Има такъв народ", и потвърди, че би участвал в подобни разговори само при условията на независимост и екипност в политиката, особено с финансовото министерство:

"Не е много лесно да се работи с нас, не може да ни вдигат телефоните и да ни казват какво да се прави. За мене двете министерства трябва да бъдат комплексни, не може да са отделно или тепърва да се сработват", отбеляза Кирил Петков.

В рамките на преговорите за ново правителство експертни групи са обсъждали днес приоритети в секторите "Здравеопазване" и "Енергетика". 

По повод спекулациите около вероятния състав на проектокабинета министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че нито той, нито колегата му - финансов министър Асен Василев, са получавали нови предложения да се включат в редовен кабинет.

Както Петков, така и Василев обаче имат готов екип, който евентуално би влязъл в ново управление.

За пореден път министър Кирил Петков отрече да му е предлаган пост в бъдещо правителство и заяви, че би участвал в такива разговори при условията на независимост и екипност в следваните политики:

"Нямал съм следващи разговори. След това, което обявихме миналия път, никой не ни е потърсил за подобен разговор. За да можем да сме ефективни, две неща са нужни: от една страна трябва да имаме свобода на действие, от друга страна да имаме обща визия за развитието. Не може човек да има икономическа политика без финансова такава, така че за мен отборната работа с Министерството на финансите е ключова. Няма как да стане някой да реже бюджет от една страна, а друг да се опитва да прави икономическа стратегия на растежа".

Това е повече въпрос на визия и стратегия, отколкото само на имена, обясни министър Петков:

"Според мен ние имаме готов екип, който би влязъл, ако му се даде тази възможност, но това е само хипотетично. Никой не е говорил с нас".

Кирил Петков връчи сертификати клас А на три компании за инвестиции в страната. Проектите са на обща стойност повече от 54 милиона лева и предвиждат разкриването на 240 работни места.

Компаниите са експортно ориентирани и са във Враца, Търговище и Съединение:

"Ние много вярваме, че трябва да се фокусираме изцяло в експортната индустрия. И локалната индустрия е важна, но експортът ни е дългосрочната стратегия за успех. В момента само 14% от компаниите имат експортен потенциал. Трябва да го увеличим. Много вярваме, че чуждите инвестиции могат да се привлекат на базата на този тип успехи".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.