Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Бонев: Лицемерни са изказванията на Фандъкова за Плана за възстановяване

Борис Бонев
Снимка: БНР

"Изключително лицемерни са изказванията на г-жа Фандъкова през последните месеци, свързани с Плана за възстановяване". Това заяви пред БНР Борис Бонев, независим общински съветник в СОС, във връзка с призива на кмета на София Йорданка Фандъкова всички депутати, избрани от столичните райони, да защитят проектите на града, които бяха отписани от Плана за възстановяване и устойчивост:

„Не зная каква е причината за тази битка от страна на министър Пеканов. От близо 13 милиарда лева, заложени в Плана за възстановяване, средствата, които бяха заложени и защитени от нас, бяха в размер на 360 милиона лева за метрото и 250 милиона лева за канализация", заяви столичният кмет.

Бонев припомни, че само преди няколко месеца София загуби 270 млн. лева безвъзмездно финансиране точно за канализация:

"Поради пълната некомпетентност на екипа на Фандъкова. Защото проектите, които София подготвяше, бяха за смесена канализация, т.е. отпадната и дъждовната да отиват на едно място, въпреки че има изрични изисквания на Европейската комисия да бъде разделна канализация".

По думите му софийският "Метрополитен" е единственият проект, който успешно усвоява европейски средства:

"Йорданка Фандъкова случи може би на мениджър там. ... Няма как да очакваме София да се развива адекватно и че хората ще получават качествена градска среда, когато всички пари за инвестиции отиват само в един проект. Как ще решим всички други проблеми, след като Фандъкова и ГЕРБ знаят само една дума - метро? На хората им стана ясно, че ако се инвестира само на едно място, това не подобрява живота в града, докато инвестираме всичко в метрото, останалата част от града е пред колапс".

Интервюто на Диана Янкулова с Борис Бонев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна