Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Зарев за новия брой на сп. "Съвременник" – 2/2021

Най-авторитетното списание за литература и изкуство в България "Съвременник" пуска своя втори брой за 2021 г. 

В него читателите ще имат възможност да прочетат романа на Сергей Довлатов „Зона”, поезия от Джеймс Райт, Франц Райт, Рада Александрова, Иван Христов, разкази от Джумпа Лахири, Андрея Лий, Алегра Гудман, Пламен Антов и др.; 

Фрагменти от Едвин Сугарев, а в рубриката „Ателие“ гостува художникът Димитър Чолаков. В този брой на „Съвременник“ можете да прочетете и “Критически хроники” с Митко Новков и Патриция Николова. И още много, много литература и изкуство.

Писателят и главен редактор на изданието Владимир Зарев гостува в "Артефир" и разказа повече за новия брой:

"Имам 47 години трудов стаж и 47 години работя единствено и само в сп. "Съвременник". От 1989 г. имам честта и удоволствието да бъда негов главен редактор. Аз съм се сраснал с това списание – усещам го като един мъдър, прекрасен, верен приятел – духовен приятел, с който винаги мога да вляза в някакъв диалог.

Ние винаги се стремим да покажем на нашия читател това, което се случва не само в България, но и по света. Това, което определя в момента духовното развитие на човечеството, както, разбира се, и неговия упадък. Защото, лично според мен, човечеството в момента е в явен прогрес – с тези средства за общуване, с този интернет... Но в същото време е и в упадък точно с тези средства за общуване, които направиха безсмислено и отчуждиха хората от общуване помежду им. Младите хора не знаят как да общуват – те си чатят. Те имат по 1000 приятели, без да имат нито един реален приятел...

Мисля, че преводните ни разкази в този брой са много интересни. Има утвърдени и нови и непознати имена. Стремим се да следим всичко най-интересно и значимо в световната литература и да го представим на българския читател. Нашите преводачи са много добри и имат прекрасен вкус.

И в този брой има българския литература. Бих обърнал внимание на Фрагментите на Едвин Сугарев, в които се открива помъдряването на този чудесен български поет. Пламен Антов с два прекрасни разказа – той и като поет, и като белетрист винаги е необикновен, странен, сложен, дори абсурден, но въздействащ автор...."

Чуйте повече подробности в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.