Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън призова хората да продължат да се ваксинират

| обновено на 27.07.21 в 18:07
Борис Джонсън в парламента
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За шести ден Великобритания отбелязва спад в броя на новозаразените с Covid-19. За разлика от нея, домакинът на Олимпиадата Япония регистрира мрачен рекорд по заболели в столицата Токио.

Британският премиер Борис Джонсън призова хората да не се успокояват от спадащия брой заразени с Covid-19 през последните дни и да продължат да се ваксинират. Не трябва да си вадим прибързани заключения от само шест дни по-добри цифри, подчерта Джонсън и добави, че подходът на правителството остава предпазлив:

"Младите се справят страхотно и отиват да се ваксинират. Цифрите са красноречиви - почти 70% от хората между 18 и 30 години са имунизирани. Призивът ми към всички е да си поставят първа и втора доза, защото така ще защитите себе си, семействата си и ще можем да продължим напред".

Един от водещите британски епидемиолози Нийл Фъргюсън прогнозира края на пандемията на Острова до няколко месеца. По думите му ваксините и продължителния локдаун са довели до спад и в хоспитализираните и починалите от Covid-19.

Чешкото правителство облекчава противоепидемичните мерки в страната. От 1 август се разрешава на спортни и културни събития на открито да присъстват до 7 хиляди души, а на закрито - до 3 хиляди след представяне на отрицателен тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или постковид имунитет.

Броят на новите случаи на коронавирус в Токио обаче нарасна до рекордно равнище по време на Олимпийските игри. За последното денонощие японската столица отчете близо 2 850 новозаразени. Въпреки това премиерът Йошиде Суга заяви, че няма проблем за Олимпиадата и призова жителите на столицата да работят от вкъщи и да ограничат движението си в града.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна