Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Kезависимата агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.:

2020-а е била върхова по отношение на разходите за IT в държавната администрация

Снимка: Ани Петрова

"2020-а година е една от върховите по отношение на разходите за информационни технологии в държавната администрация и в компаниите, които възлагат обществени поръчки". Това съобщи пред БНР Любомир Стойчев от независимата агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., които направиха анализ на обществените поръчки в IT сектора в страната.

"Парите са достатъчно, дори в някои направления са повече, основният проблем е защо и как. Това, което се вижда повече от 20 години като начин на харчене на пари и като парадигма за правене на електронно управление в държавата, е изключително неработещо. Няма никаква системност и последователност, няма визия за бъдещето на страната по отношение на развитието на информационните технологии на държавно ниво, по отношение на комуникациите".

Стойчев коментира, че при преминаване към дистанционна форма на обучение в пандемичните месеци на 2020-а и 2021-ва г. се е видяло, че Министерството на образованието сее оказало технологично неподготвено:

"Резултатът от това, че е неподготвено, остави огромно количество ученици, може би около 1/4 вън от знанието".

Според него идеята за таблети за учителите и учениците, представена като приоритет за бъдещо управление на партия "Има такъв народ", е недостатъчна, защото това е само хардуерът:

"Представете си за всеки клас по всички предмети учебниците трябва да бъдат дигитализирани, като прибавите и задачите след уроците, тестовете след това. И всичко това трябва да се случи в 3000 училища на територията на страната, може би с над 5000 учители, които трябва да бъдат обучени. Освен таблети, трябва да има и хардуер за визуализация".   

Любомир Стойчев сподели наблюденията си, че България изостава концептуално, докато светът се развива в облачните услуги, ние гледаме "машините". 

Интервюто на Диана Янкулова с Любомир Стойчев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.