Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световната икономика ще отбележи ръст от 6% тази година, прогнозира доклад на МВФ

Прогнозата за 2021 г. остава без промяна от априлския доклад, но от Вашингтон предупреждават, че в развиващите се страни икономическите перспективи са по-неблагоприятни от пролетта

| обновено на 27.07.21 в 17:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската икономика ще нарасне с 4,7 % тази година, прогнозира Международният валутен фонд в новия си доклад за икономическите перспективи. Прогнозата е подобрена спрямо априлската с 0,3 процентни пункта.

Тази година световната икономика ще отбележи ръст от 6 на сто, прогнозира още фондът, като по този начин запази априлската си прогноза.

За Съединените щати се очаква 7 % ръст на брутния вътрешен продукт, което е с 0,6 на сто подобрение спрямо април.

Догодина световната икономика ще отбележи ръст с 4,9 на сто, което е половин процентен пункт подобрена прогноза спрямо априлската, обяви главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат:

„Глобалното икономическо възстановяване продължава, но се разширява пропастта между напредналите икономики и много от нововъзникващите и развиващите се икономики. Нашата прогноза за 6 % ръст на световната икономика остава непроменена, но композицията ѝ се променя. За напредналите икономики перспективите се подобряват с половин процентен пункт, но точно с толкова спадат за останалите, най-вече заради нововъзникващите икономики в Азия“.

Сериозно притеснение остава при ваксинационния процес Въпреки че 40 % от населението на света вече е напълно ваксинирано срещу Covid-19, неравномерното разпределение на ваксините задълбочава разделението между държавите, отбелязват от МВФ.

В средносрочен план трябва да продължат фискалните стимули, а централните банки да координират политиките си, за да не се сбъднат опасенията за прекомерно висока инфлация. В напредналите икономики индексът ще се върне на предкризисните си нива догодина, прогнозира Гопинат:

„Инфлацията се очаква да остане повишена следващата година в някои нововъзникващи и развиващи се икономики най-вече заради натиска върху цените на храните и обезценяването на валутите им, което води до допълнително разделение“. 

Светът няма да е победил пандемията, докато всички държави не го направят, категорични са от Международния валутен фонд и призоваха за общи действия със справяне с разпространението на Covid-19.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.