Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Татяна Янчева: Прехвърляме върху спорта нереализираните си очаквания в други сфери

Снимка: БГНЕС

"Ние прехвърляме върху спорта нереализираните си очаквания в други сфери и това е така, защото спортът е една от малкото области, в които завоюваме значими постижения", каза за БНР професор Татяна Янчева, заместник-ректор в Националната спортна академия във връзка с участието на българските спортисти в олимпиадата в Токио.

По думите ѝ спортът остава онзи остров на надеждата, който би трябвало да задоволи всички празноти в останалите сфери и натоварваме нашите спортисти с огромни очаквания.

"Хората, които са по-далече от сферата на спорта не си дават сметка колко голямо постижение е това да завоюваш квота. Последните дни и седмици непрекъснато пишехме за това колко малка е нашата делегация, колко малко са 42 души, но това малко е резултат от високи нормативи и правилници за определяне на олимпийските квоти в различните спортове", допълни в предаването "12 + 4" Янчева.

Тя коментира, че част от нашите спортисти се подготвят в условия, които не са съпоставими с тези във водещите страни:

"Ние изключваме факта, че сме изключително малка страна. Представете си колко е нашия потенциал. Колко от тези около 7 милиона са младите хора, които потенциално могат да се занимават със спорт, от тях да излязат бъдещите ни шампиони в различни видове спорт".

Тя коментира, че често стигаме до обвинения на треньорите:

"Днешният спорт не се развива, той лети буквално. Хората пропускат факта, че едно спортно постижение не е само резултат от работата на треньор и състезател, днешният спорт става все по-професионален, което изисква професионален екип от специалисти", изтъкна професор Татяна Янчева.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени