Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милева за сигнала на Рашков: Политическа атака

| обновено на 27.07.21 в 18:43
Сийка Милева
Снимка: БГНЕС

Сигналът на вътрешния министър Бойко Рашков с твърдения за закононарушения, извършени от главния прокурор Иван Гешев, е препратен от Националната следствена служба в Специализираната прокуратура, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя изрази учудване, че доцент по наказателно право , какъвто е Рашков, не знае  коя прокуратура е компетентна да разследва обвинител номер едно:

"В случай, че в сигнала са посочени същите факти, които бяха обсъдени на заседание на Висшия съдебен съвет, трябва да се има предвид, че тези факти вече бяха оценени като правно несъстоятелни", отбеляза Милева.

Броени минути след като вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че е пратил сигнал до Борислав Сарафов, едновременно от Националното следствие и от пресцентъра на прокуратурата реагираха, че адресатът е грешен.

"Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес - доц. Бойко Рашков, би следвало да знае, че разследването на магистрати е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура в зависимост от твърдените факти и обстоятелства. Национална следствена служба няма правомощия да образува досъдебно производство" – това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева в специално изявление, в което определи действията на Бойко Рашков като "политически акт без правна стойност".

Според говорителя на главния прокурор с действията си служебния вътрешен министър уронва престижа на съдебната власт:

"Очевидно европейските ценности като върховенството на правото и разделението на властите не се зачитат от представители на изпълнителната власт, които по дефиниция са призвани да ги спазват и отстояват. Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставянето на институциите и уронване авторитета на Прокуратурата. Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и за съжаление, тази цена ще бъде платена от българските граждани", предупреди Милева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени