Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 29 юли: Без карантина за ваксинирани при завръщане от „червена зона“

Снимка: schengenvisainfo.com

Българските граждани, които се връщат от държави в червена Covid-зона, но са ваксинирани, няма да бъдат поставяни под карантина. Това гласи нова заповед на Здравното министерство, която влиза в сила от 29-ти юли, четвъртък.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване ще бъдат допускани след представяне на валиден сертификат за ваксинация. Те трябва да представят и документ с отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане.

За чуждестранните граждани от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария, пристигащи в България, но от страна в „червена зона“, които не представят сертификат за ваксинация или аналогичен документ, ще бъдат допускани след представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, или аналогичен документ, но ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.

Под карантина ще бъдат поставяни и българските граждани, които нито са представили документ за ваксинация, нито документ за отрицателен PCR тест.

Децата до 12-годишна възраст ще бъдат допускани без документи за Covid-19, независимо от зоната, в която попада страната, откъдето пристигат.

Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!