Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нервен срив на Симон Байлс улесни рускините за титлата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рускините Лилия Ахаимова, Виктория Листунова, Ангелина Мелникова и Владислава Уразова спечелиха първа титла в отборната надпревара на спортната гимнастика. Втори останаха американките, трети са британките. 

Без да омаловажаваме руския успех, американките бяха лишени от своята суперзвезда Симон Байлс. Тя записа  ниска оценка на прескок от 13,766, след което напусна залата и не се появи на висилка, греда и земя. Първоначално в залата впечатлението беше за контузия. След това в интервю и през сълзи тя разказа друга версия: "Вече не съм уверена както преди. Не знам дали е свързано с възрастта, но станах по-нервна. Минах терапия, взимах и лекарства и всичко вървеше добре, но когато попаднеш в стресова ситация, просто полудяваш. Не знам как да управлявам своите емоции и не можах да се справя с напрежението в отборното състезание."

В Токио официално спортистите от Русия се състезават под името отбор на Руски олимпийски комитет. В името на справедливостта тук трябва да добавим и че на игрите в Барселона през 1992 година отборната титла беше спечелена от състезателки на един друг т. нар. „Сборен отбор“, в който влизаха 12 от бившите 15 съветски републики. Тогава Съветският съюз се доразпадаше, а в онзи отбор от шестте гимнастички две бяха рускини - Розалия Галиева и Елена Груднева. Така че в Русия вероятно ще са склонни да виждат приемственост на успехите в този спорт, но тя, доколкото я има, е неофициална.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!