Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кипър: 100 млн. евро от ЕС за включване към "ЕвроАзия Интерконектор"

Снимка: архив БНР

Включването на Кипър към междуконтиненталната електропреносна връзка „ЕвроАзия” ще бъде безвъзмездно финансирано от ЕС със 100 милиона евро. Решението е знаково за Кипър, защото интерконекторът „ЕвроАзия“ ще прекрати енергийната му изолация, като го свърже с европейската континентална електропреносна мрежа, подчертаха от консорциума, изграждащ мащабното съоръжение днес.

Трансграничната междусистемна връзка „Евро-Азия Интерконектор“ е с дължина 1208 км и свързва енергийните системи на Израел, Кипър и Гърция - остров Крит.

Тя дава възможност за по-голямо използване на електроенергия от по-чисти източници, специално от възобновяеми енергийни източници.

Никозия включи електровръзката в националния си план за възстановяване и устойчивост, като един от проектите за постигане на климатична неутралност и енергийна ефективност.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.