Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия по ревизия се заема първо с "Автомагистрали", АПИ, ББР, НАП

На първото си заседание временната комисия по ревизия на предишното управление определи 17 приоритета за работата си

| обновено на 28.07.21 в 18:50
Начело на временната комисия е Мая Манолова.
Снимка: БГНЕС

Временната парламентарна комисия по ревизия определи 17 приоритетни области за работата си.  Сред тях са проверки на "Автомагистрали", АПИ, ББР, топлофикационните дружества, ЕРП-тата и ВиК операторите, НАП, НОИ, както и разходите за СРС-та през последната година.

Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на държавни средства проведе днес първото си заседание под ръководството на председателя на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. Тя ще ръководеше подобна комисия и в предишното 45-о Народно събрание.

Сега Манолова настоява работата да започне от енергийните дружества заради очакваното повишение на цените на тока, топлата вода и парното.

От „Има такъв народ“ обаче искат първата ревизирана област да бъде пътното строителство и в частност дружеството „Автомагистрали“.

По искане на  по искане на ДПС във фокуса на внимание на Комисията по ревизия ще бъдат Националната агенция за приходите и Националният осигурителен институт.

ГЕРБ виждат като приоритет проверката на Агенция „Пътна инфраструктура“, обобщи председателят на комисията Мая Манолова:

„Освен на секторите, в които е излят най-голям публичен ресурс, и (в които) в предната комисия се оказа, че има най-много разхищения, сега възприехме допълнителен критерий - първите сектори и дружества да бъдат тези, чиято работа се отразява в най-голяма степен върху джоба на българина и върху живота на всяко едно българско домакинство“.

Затова от парламентарната група на Манолова ще настояват за среща с електроразпределителните дружества, ВиК-операторите, Комисията за енергийно и водно регулиране и топлофикационните дружества:

„Включително и столичната „Топлофикация“ с последните обществени поръчки, включително обществената поръчка за изграждане на инсталацията за изгаряне на боклук в центъра на София, която беше финализирана буквално преди дни и по която, по познатата схема, предстои да бъдат предоставени 60 милиона лева аванс - за изграждането на инсталация за горене на боклук, при положение че ние още сме в съда с обжалване на процедурата по ОВОС“, допълни Манолова

„Демократична България“ искат ревизия на проекта „Турски поток“, а от БСП настояват да се провери работата на Българската банка за развитие.

В предишното 45-о Народно събрание комисията "Манолова", както стана известна, проведе няколко заседания, от които последваха редица сигнали до прокуратурата.

Сред най-запомнящите се от тях ще останат твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, който отправи директни обвинения към бившия премиер Бойко Борисов и представители на бизнеса у нас.

Думите на Илчовски дори доведоха до временни сътресения с акциите на една от компаниите, търгувани на фондовата борса. Комисията изслуша и тогавашният министър на регионалното развитие Петя Аврамова за обществени поръчки в сектора и проблеми при възлагането им от страна на държавната фирма "Автомагистрали" - тема, която остана във фокуса на внимание и при служебния кабинет на Стефан Янев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна