Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът край Твърдица е ограничен

| обновено на 28.07.21 в 18:01
Военни се включиха в потушаването на пламъците край Твърдица.
Снимка: БГНЕС

Ограничен е горският пожар, пламнал вчера в землището на град Твърдица, но рискът от разпалването на нови огнища остава. На място остават 140 огнеборци, горски служители, военни и доброволци, но всички са на предела на силите си, каза кметът на Твърдица Атанас Атанасов.

"И теренът стръмен, труден, хората са на предела на силите си- горещо, температура, един път има, като тръгне един автомобил няма място за другия", посочи Атанасов.

Борбата с огъня продължава повече от денонощие. Дежурни екипи и техника през нощта ще следят пламъците да не преминат през направените просеки, тъй като все още има много разгарящи се и тлеещи огнища, каза още кметът Атанас Атанасов. 

"Ограничено е в един район, в който, надяваме се, да го държим там, вътре, за да не премине през оградата, тъй да го кажа. Не можем да го изгасим, просто не можем – то духва вятъра, пъновете тлеят. То трябва вътре да утихне този огън, за да влязат хората с пръскачките, с тупалките и там, където има дънери, пънове тлеещи, да бъдат облети с вода", обясни Атанасов. 

Щетите тепърва ще се оценяват, но от стихията в различна степен са засегнати над 550 декара борова гора. Все още не е уточнена причината, довела до бързото разрастване на пожара, но се предполага, че искрата е тръгнала от незаконно сметище в покрайнините на града. 

"То е накрая на града - на границата на ромския квартал и започва балканът. В четвъртък го чистихме, всяка седмица - трактори, багери. Но в махалата - много хора, няма дисциплина", каза още кметът.  

Снимка: Министерство на отбраната

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна