Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Външните за системата лица няма как директно да достъпват до нея, уверява ръководителят на проекта за въвеждане на електронно правосъдие

Гергана Мутафова
Снимка: БГНЕС

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система. Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за въвеждането на единната система за съдилищата.

Проблемите, възникващи в хода на работата ѝ, се решават с оптимизация на функционалности и промени, за които настояват магистратите и съдебните служители, поясни Мутафова. Гаранционната поддръжка е в рамките на 4 години.

Всички образувани след 30 юни тази година дела следва по силата на закона да се водят по електронен път, а съдебните актове да се създават като електронни документи.

Гергана Мутафова коментира появилите се съмнения дали системата може да бъде опасна:

„Ако е налице известно притеснение за това правораздавателният процес да е по-отворен и по-достъпен за гражданите, да, тази система е „опасна“.

Системата записва всяко действие на потребителите и има следи за нейната дейност, увери Мутафова. По думите й налице е пълна прозрачност и отчетност в дейността на всеки потребител.

„Като автор на определени актове в тази система може да бъде единствено предварително определен потребител. Ясно е кой може да влиза в нея, кой може да работи в нея, кой може да променя актове в нея, кой може да ги подписва и кой може да ги издава. Няма как да влезе външен потребител, да състави нещо, да го подпише…“

Входът за гражданите и юридическите лица се осъществява през единния портал за електронно правосъдие, уточни Мутафова.

„Фактически външните за системата лица няма как директно да достъпват до системата.“

Около 1 милион лева ще струва пълното надграждане на единния портал за електронно правосъдие, съобщи Гергана Мутафова.

Във връзка с възможността да се инициира безпрецедентно изслушване в Народното събрание на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, Мутафова посочи:

„Не само могат да искат да ни изслушат, определен брой членове на парламента могат да поискат нашето отзоваване. Така че е напълно възможно да предприемат такова действие.“

Според Мутафова към този момент законодателната уредба, свързана с отстраняването на един от „тримата големи“ в съдебната система е абсолютно неразвита и много пестелива

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна