Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница в Перник ще покрива задължения с неизползваеми чугунени радиатори

Многопрофилна болница за за продължително лечение и рехабилитация - Перник.
Снимка: Елена Тамакярска

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков иска разрешение от ОбС за бракуването на 45 чугунени радиатори. Отоплителните тела са от старата инсталация на здравното заведение и не се използват. Намерението е те да бъдат издадени за скрап, а с парите от тях да се покрият част от задълженията към ВиК-Перник.

С ВиК здравното заведение е подписало споразумителен протокол за разсрочено плащане, каза болничният шеф Емил Ненков.

„Ние покрихме 30 процента от дълга към ВиК в рамките на два месеца от собствени пари на дружеството по споразумителен протокол. Сега остават 70 процента от дълга, който трябва да внесем за една година. Такъв е споразумителният протокол – за 12 месеца, като си плащаме и текущата фактура всеки месец. Около 8 000 лв. са останали за покриване към ВиК”, каза Ненков.

С бракуването на радиаторите се цели  голяма част от дълга към водното дружество да бъде платен. Болницата е наследник на бившия Профилакториум, построен през 1959 г. от мината. Сега тя е общинска и е в тежко финансово състояние.

Общият размер на задълженията ѝ заедно с лихвите е към 1,4 млн. лв. 

В края на 2018 година здравното заведение беше обявено на търг от НАП заради дълг от около 450 000 лв. Търгът бе спрян след намесата на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени