Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Мутафис: Повишаването на пенсиите трябва да става със силна икономика

Снимка: БГНЕС

„Ние не сме по никакъв начин против увеличаване на пенсиите на възрастните хора, но определено смятаме, че не е това начинът“, каза пред БНР Филип Мутафис, член на Управителния съвет на Българска асоциация на софтуерните компании БАСКОМ за позицията им срещу увеличението на максималния осигурителен доход по идея на Министерство на труда и социалната политика.

„Начинът е чрез силна икономика, чрез намаляване на сивия сектор и чрез създаване на стимули за развитие на браншовете с най-висока добавена стойност.

ИТ браншът към днешна дата средно осигурява около 23 хиляди лева към бюджета чрез всяко едно работно място и създаването на по-силен бранш – ИТ бранш, на иновациите и новите технологии, е начинът, по който ще се пълни бюджета, а не чрез административно облагане на средната класа работещи хора. Те дори не са с много високи доходи. В някои европейски държави дори социалното подпомагане е на по-високи нива от средните нива за ИТ сектора в България“, поясни експертът.

От Българска асоциация на софтуерните компании са изпратили декларация до социалния министър против тези идеи на МТСП – чрез повишаването на минималния осигурителен доход да се повишават пенсиите.

„Реакции на писмото ни има различни, но ние настояваме да има диалог с нашия бранш, тъй като той е най-засегнат от тези мерки, защото по-голямата част от нашите колеги ще бъдат засегнати пряко, паралелно с това конкурентността на бранша ще бъде намалена, защото ние се конкурираме на световния пазар, а допълнителното й облагане няма да доведе със сигурност до желания резултат за развитието на технологичния бранш“, каза още Филип Мутафис в "Преди всички".

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна