Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от СЗО откриха връзка между приема на алкохол и развитието на рак

Снимка: архив

Експерти от Световната здравна организация установиха връзка между консумацията на алкохол и развитието на рак. Данните са за 10-годишен период между 2010 г. и 2020 г., тъй като много видове рак, като рак на устата, ларинкса и гърдите (при жените), се развиват бавно. Изследванията показват, че те имат последователна връзка с консумацията на алкохол.

Повечето видове новооткрит рак са на хранопровода, черния дроб и гърдата, като от 741 300 нови ракови заболявания през миналата година, които могат да бъдат свързани с консумацията на алкохол, 568 700 са при мъже и 172 600 при жени.

Почти 47 процента от случаите са свързани с тежък алкохолизъм, който авторите определят като прием на 60 или повече грама алкохол на ден или 6 или повече напитки.

Консумацията от 20 до 60 грама на ден (2 до 6 напитки ), които авторите на изследването смятат за "рискови", съставляват 39,4% от случаите. Умереното пиене, до 20 грама алкохол, допринася за развитието на рак при 14 процента от хората.

Според Хариет Рамги, докторант в Международната агенция за изследване на рака на СЗО, са необходими спешни мерки да се повиши осведомеността за връзката между алкохола и риска от рак.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени