Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хепатит В и С трябва да се установят навреме, има излекуване

Снимка: БНР архив

87 хиляди са засегнатите от хепатит С в България, но 90% от тях не знаят. Това сочат данните от здравните власти. По повод днешния Световен ден за борба с хепатита от 2 до 31 август, столичната Университетска болница „Св. Иван Рилски“ ще прави безплатно тестване.

Кръвното изследване е за всички, които пожелаят да разберат дали не са заразени с хепатит В или С.

То ще се извършва в лабораторията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“  между 8:00 и 14:00 часа, без предварително записване, уточнява председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов, който е и хепатолог в лечебното заведение.

„Тези, които се оказват позитивни, те допълнителното се проследяват, ние ги поемаме и съответно –  лекуваме“.

Близо 200 хиляди са засегнатите от хепатит В. Тестването е необходимо, за да бъдат установени двата вида хепатит навреме, посочва проф. Антонов.

„Хепатит В, знаете, се предава и по полов начини, и по кръвен и по контактно-битов начин, той затова все още е толкова разпространен. Хепатит С, освен по кръвен начин, се оказа, че се предава и по сексуален начин - мъже с мъже, даже в момента това е най-рисковата група“.

До няколко месеца трябва да заработи и Националната програма за превенция и контрол. Тя е фокусирана върху тестване за хепатит С на хора между 40 и 60-годишна възраст, тестване на бременните жени, както и специални програми към хората от рисковите групи:

„Всеки ден българският народ, по един или друг начин, трябва да бъде информиран, че тези инфекции съществуват, че има най-важното – излекуване“, каза проф. Ангелов. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.