Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

GlaxoSmithKline предоставя на ЕС до 220 хил. дози от Covid терапията си

Ваксинационен производствен центът на GlaxoSmithKline в Белгия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия е подписала рамков договор с GlaxoSmithKline (GSK) за доставка на до 220 000 дози от изследователската терапия на фармацевтичната компания срещу Covid-19 с моноклонални антитела сотровимаб (Sotrovimab (VIR-7831), обявиха в сряда от ЕК.

Лекарството, което е разработено съвместно с американската фирма Vir Biotechnology, може да се използва за лечение на пациенти с висок риск от коронавирус с леки симптоми, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са в риск да развият по-сериозна инфекция. Препаратът е разработен на основата на изкуствени антитела, които подпомагат работата на имунната система.

През юни Комисията оповести портфолио на петте обещаващи медикамента за лечение на Covid-19. 

Сделката е тласък в работата на GSK по потенциалните лечения на Covid-19, след като компанията изигра ограничена роля в разработването на ваксини. Вместо да направи своя собствена ваксина за коронавирус, GSK се съсредоточи върху доставката на своя бустер на други разработчици и си партнира с компанията Sanofi, за да бъде разработена нова Covid ваксина.

В изявление в сряда GSK потвърди постигната сделка, заявявайки, че тя представлява "решаваща стъпка напред за лечение на случаи на Covid-19" в Европа.

Понастоящем лекарството на GSK се оценява от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) посредством непрекъснат преглед.

Договорът е подписан от 16 от 27-те държави членки на ЕС, които биха могли да закупят лекарството, само след като бъде одобрено от EMA или от националните лекарствени регулатори. Комисията не уточнява кои са тези страни, но отбелязва, че досега е осигурила 12 милиарда евро за борба с болестта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!