Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МС отпусна пари за 60/40 и за ремонти и оборудване на училища

Осигурени са средства за образователни програми и за "Отново заедно"

| обновено на 28.07.21 в 19:53
Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Служебното правителство осигури допълнително над 161 млн. лева за осигуряване на мярката "60 на 40" за запазване на заетостта в засегнатите от пандемията икономически сектори. Средствата са осигурени от преструктуриране на разходи в централния бюджет. С отпуснатите пари ще бъдат запазени близо 80 000 работни места

Служебният кабинет одобри над 32 млн. лева за спешни ремонти и оборудване на училища. С близо 8,5 млн. лева от средствата ще бъдат закупени 10 000 преносими компютри, основно за училища, в които се обучават деца от уязвими групи. 

С друго решение бяха отпуснати над 4 млн. лева на общините за дейности по образователни програми

Кабинетът одобри още 2,5 милиона лева за безплатна почивка на ученици по програмата "Отново заедно".

На днешното правителствено заседание бяха одобрени и промени в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, според които повече хора от най-уязвимите групи ще могат да получават по-висока месечна помощ от държавата.

Очаква се всяка следваща година броят на подпомаганите да се увеличава с 20% и да достигне близо 117 хиляди души през 2024 година.

През следващите три години размерът на месечните социални помощи за най-рисковите групи ще се увеличи с 84%.

Служебното правителство одобри 21 милиона лева по бюджета на социалното министерство. Средствата са за изплащане на помощта за семействата с деца до 14 години.

Средствата се изплащат от Агенция за социално подпомагане и са за семействата с деца до 14 години, чиито родители са били принудени да си останат вкъщи при затварянето на училища, детски ясли и градини заради пандемията.

Служебното правителство отпусна и 5 млн. лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката. Парите са за достъп до научни бази данни и участие в международни проекти.

Кабинетът одобри и над 800 хил. лв. за строеж на 7 детски градини в страната и за ремонт на гимназия

До 70 хил. лв. по бюджета на МВнР ще бъдат насочени в помощ на консулските служби през летния сезон. Средствата са за командироване на служители и наемане на местни лица.

Служебното правителство одобри и финансова помощ от малко над 1 милион лева за бежанците в Турция. Средствата ще бъдат изплатени на две вноски.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.