Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сатирата на Шостакович – „Райок“

Снимка: symphonyofthevines.org

„Райок“ е реплика на композитора на безумното ждановско Постановление за операта „Великата дружба“ от Мурадели от 1948 г. Постановлението дава нов тласък на развихрилата се с небивала мощ борба срещу формализма в съветската музика. Формализмът е, естествено, буржоазно, вражеско явление, което цели да съсипе съветския човек. Титаничната борба срещу набедените формалисти – основни сред тях са Шостакович, Прокофиев, Мясковски, но и Хачатурян и др. – буквално съсипва кариерата, а и живота на най-ярките представители на музиката на века.

Шостакович пише своя „Райок“ в 1948 г., до 1968 го преработва, но така и не дочаква приживе изпълнение. Премиерата е в Кенеди център, Вашингтон на 12 януари 1989 г. под диригентството на Мстислав Ростропович. Това изпълнение ще прозвучи в предаването „Звукови хроники“ на 29 юли от 16.30 часа.

Включена е и още една сатирична творба на Шостакович – тя носи дългото заглавие „Предговор към пълното издание на творбите ми и кратък предговор към тоя предговор“. В нея композиторът се изживява като автофутуролог – написана е десетина години преди смъртта му.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна