Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севар Георгиев ще представи първата си самостоятелна изложба

Севар Георгиев
Снимка: личен архив

Младият художник Севар Георгиев ще представи първата си самостоятелна изложба. 19-годишният творец има планове да продължи образованието си в Швеция. Той е завършил Националната художествена гимназия в София през 2021 година. 

"Имам опит и с графика, със скулптура съм се занимавал 3-4 години и най-много с масло върху платно, живопис", каза Севар за БНР. 

Той е печелил конкурси, участвал е в изложби.

"Правихме вестник, който ни представяше в Европа. От гимназията бяха сложили мои неща от портфолиото. В Прокуратурата в София са излагали мои картини".

По думите му досега той е нарисувал няколкостотин рисунки.

"В момента е много популярно да се рисуват големи стени, защото има много стари сгради, панелки, които са много грозни и се наемат художници, които да рисуват целите блокове и става много интересно като цяло. Има доста подобни проекти. Има някакви възможности, няколко пъти ми предлагаха и аз се пробвах за известно време. Нямам достатъчно самочувствие за това".

Според него държавните институции в България не правят достатъчно за подкрепа на младите таланти. 

"Не, тук вече съм категорично сигурен, че не прави достатъчно, защото всички изложби, които се правят са с много малък бюджет. В много малки зали, много малки пропорции, правят се много рядко, ако има по-елитни конкурси, които да са на европейско ниво, те са два пъти в годината", допълни Севар Георгиев. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени