Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Археолози ще отворят три запазени раннохристиянски гробници на Перперикон

Снимка: Валя Апостолова

Археолозите на Перперикон ще отворят днес три запазени ранно християнски гробници, открити в южния квартал на скалния град. Те се датират от 5 - 6 век и се предполага, че в тях са погребани духовници.

Вчера ръководителят на разкопките професор Николай Овчаров обяви, че намерена при тях изключително рядка монета доказва хипотезата на археолозите, че дълго търсеният храм на Дионис е на Перперикон.

„Храмът на Дионис, както знаем още от Херодот, е пазен от народа на бесите. Именно тогава, в края на старата ера по времето на Реметалк, римляните дават храма на одрисите – на големия равнинен народ. И тогава с римска помощ Реметалк I навлиза в Родопите, побеждава вожда на бесите – Вологес, и тогава вече храмът е взет от народа на одрисите. Ето тази монета фиксира този момент“, обясни археологът за монетата от времето на последния тракийски цар Реметалк I. На която от едната ѝ страна е изобразен царят с неговите съпруга и син, а от другата - първият римски император Октавиан Август.

Разкопките на Перперикон ще продължат до края на септември.

Николай Овчаров/Снимка: Валя Апостолова

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.