Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият президент на Перу обеща нова конституция и край на корупцията

Педро Кастильо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Перу официално встъпи в длъжност вчера с обещания за нова конституция, прекратяване на корупцията и на неолибералния модел на управление в страната.

51-годишният провинциален учител Педро Кастильо се закле в деня, в който Перу отбелязва 200-годишнината от своята независимост, отбелязва АФП и допълва, че това е първият президент от десетилетия, който не е излъчен от политическия и икономически елит на страната.

Сред основните му обещания са по-добро управление на мерките срещу пандемията, съживяване на икономиката и смяна на основния закон чрез референдум.

Сегашната пропазарна конституция е приета през 1993 по времето на военния диктатор Алберто Фухимори, който в момента лежи в затвора за корупция и престъпления срещу човечеството. 

Неговата дъщеря Кейко Фухимори загуби президентския балотаж срещу Кастильо. Тя обеща партията ѝ Народна сила да бъде „преграда пред нова комунистическа конституция“. Самата Фухимори също може да бъде съдена заради спорно финансиране на две предишния нейни кампании.

Лявата партия „Свободно Перу“, издигнала новия президент на поста му, няма парламентарно мнозинство.

При встъпването му в длъжност Педро Кастильо заяви, че в Перу не предстои национализация на бизнес активи, а подреждане на икономиката и „нова сделка с частните инвеститори“.

Очаква се промяна в позицията на Перу за Венецуела, като до момента Лима е сред страните, които отричат властта на президента социалист Николас Мадуро и смятат опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент.

Сред гостите на церемонията бе испанският крал Фелипе VI/ЕПА/БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени