Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев предупреди за риск от инфлация, който редовното правителство трябва да наблюдава

Извънредно заседание на служебния кабинет за актуализацията на бюджета

| обновено на 29.07.21 в 10:55
Стефан Янев (вдясно) със служебния министър на икономиката Кирил Петков (в средата) и вицепремиера Атанас Пеканов.
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет ще разгледа на извънредно заседание актуализацията на държавния бюджет. Това обяви от парламентарната трибуна служебният премиер Стефан Янев, който докладва за финансовото състояние на страната ни по искане на БСП.

Янев припомни, че новият вариант на ключовите финансови закони - държавният бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса  - вече са одобрени от социалните партньори.

Проектът предвижда събираемост с около 2 милиарда лева повече, както и допълнителни разходи в размер на един 1,8 милиарда лева.

На въпрос на „Има такъв народ“ дали служебният кабинет е консултирал проекта с определени политически сили, за да се заложат средства за избори „2 в 1“, Янев отговори:

„В предложението за актуализация на бюджета са заложени достатъчно пари, които да осигурят и двата възможни сценарии за провеждане на избори. Моля, не влагайте политически контекст, че в актуализацията на бюджета се залага един или друг сценарий затова, защото актуализацията на бюджета, която ще гласува днес правителството,  е просто едно предложение, а ваша работа в парламента е да решите как точно ще се случи тази актуализация след съответния дебат“.

Около 250 милиона лева вече са раздадени на бизнеса през търговските банки по схемата за подпомагане на Фонда на фондовете, съобщи още Стефан Янев. По думите му бизнесът, който иска да се развива, разчита и на заеми, каквито представя тази схема, а не само на грантове. 

Инфлацията трябва да се наблюдава много внимателно, за да не се наложи нова актуализация на бюджета, заяви  Янев. По думите в Европа има известно повишаване цените заради енергийните носители и като ефект от Брекзит: 

„Вече търговията с Великобритания до известна степен е в нормите на някогашната европейска практика на безмитен внос, но вече има и нови елементи, елементи на допълнителни мита и такси“.

Въвеждането на еврото в България трябва да се случи при възходяща икономическа тенденция, каза още по време на изслушването си Стефан Янев.

„Ако обаче е негативен трендът и българската икономика е в рецесия, трябва да мислим много сериозно. Това е разковничето, което мисля, че трябва да се чуе в тази зала и да го имате всички предвид, когато дойде за тези решения“. 

В проекта на актуализация на бюджета е заложено тази година в страната ни да има инфлация от 2%. 2 милиарда лева допълнително постъпления се очакват в хазната, а 1,8 млрд. от тях са заложени като разходи - най-вече за осъвременяване на пенсиите и за обезпечаване на мерки за подпомагане на бизнеса при нова вълна от коронавирус, пише в проекта на актуализация на финансовата рамка. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна