Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планетариумът в Смолян става топ дестинация на Балканите

С четири милиона лева започва мащабен ремонт на една от емблематичните сгради на Смолян – Планетариума с астрономическата обсерватория. Реконструкцията се финансира по проект от Оперативна програма „Региони в растеж“ и от община Смолян. От местната администрация се надяват обновеният Планетариум да се превърне в една от топ дестинациите на Балканския полуостров. 

Ремонтът предвижда подмяна на покрива, дограмите, отоплителната, вентилационната, електрическата и ВиК-инсталациите. Около два и половина милиона лева са за строителни дейности, преоборудването е за милион и половина. В звездната зала ще бъде монтирано ново високотехнологично оборудване, съобщи заместник-кметът на Смолян Марин Захариев:

Ще имаме едни нови цифрови проектори с поне 6К реална резолюция. Екранът е 12,5 метра. Ще имаме и втора зала освен основната звездна зала, която впрочем е със 125 места.

Обсерваторията и останалите помещения в сградата също ще бъдат преоборудвани и обновени. Проектът трябва да приключи до началото на 2024-та година. От община Смолян се надяват да се развие т. нар. събитиен или астрономически туризъм:

Оформена има една такава общност хора, които са любители на звездите, на планетариумите и може някакъв тип събитиен туризъм да се случва. В Европа не са много планетариумите с 12+ метра екран и се надяваме в 2022-ра да сложим Смолян още веднъж на картата по този показател. 

В звуковия файл е репортажът на Радостина Чернокова по темата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени