Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН: ДБ и ИБГНИ да не кадруват, от тях зависи - кабинет или избори

Филип Станев: Готови сме с кабинет, но преди връчването на мандат няма да кажем конкретни имена

Филип Станев от ИТН в Народното събрание - 29 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС

„Има такъв народ“ (ИТН) постави ултиматум на „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) да не се намесват в състава им за кабинет. В противен случай не са изключени трети избори.  

От „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ зависи дали ще има правителство, или ще отидем на нови избори. Тази дилема очерта пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Той настоя двете политически сили да спрат да кадруват в кабинет, който е отговорност на ИТНи да се върнат на първоначалната позиция, че не желаят постове и че няма да предлагат министри. От трибуната на парламента по-рано днес Йорданов отправи тежки обвинения срещу служебния министър на финансите Асен Василев, едно от споменатите имена от ДБ, като достоен да бъде част и от бъдещия кабинет

Според Тошко Йорданов обаче вратата за преговори с „Демократична България“ и  „Изправи се БГ! Ние идваме!“ не е затворена:

„Ние не сме казвали на „Демократична България“, че не се надяваме на тяхната подкрепа при представяне на кабинет. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално - че нямат желание за постове“.

В противен случай: 

„Дилемата пред страната е дали ще спазят това, което заявиха преди има-няма пет дена и ще си удържат на думата, или ще пратят страната на нови избори. Този въпрос е към тях“. 

Тошко Йорданов отново заяви, че не са търсили подкрепа от ДПС и няма да приемат тяхна намеса:

„Влияние на ДПС в наш кабинет е абсурдно да допуснем и сме го заявявали в очите, така че да се говори пак отново тая мантра вчера, че „прозирала дългата ръка на ДПС“ - това е любимият ми израз, мазна лъжа, изречена от български депутат“.

От „Има такъв народ“ обявиха отново, че са готови с кабинет и ще го представят при връчване на мандат от президента. Филип Станев посочи:

„Да изчакаме президента Радев да връчи мандат на премиера, който ще видите, който ще получи този мандат. И тогава съвсем логично в Народното събрание и пред вас медиите ще бъде оповестен конкретният състав и личностите на Министерски съвет. Сега предварително няма да ви кажем имена“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!